tiistai 13. marraskuuta 2018

Lakkasuolla 11.8.2018

Lakkasuolla Orivedellä tuli myös poikettua kesällä.

Ja sama selitys kun äskönkin. Kuvien siirto on jäänyt, joten sitämyöten myös päivitys.
Myöskin nämä kuvat on kaikki otettu puhelimella.

Matkassa olin minä sekä koira.

Lähtö oli Lakkasuon pohjoispäästä. Ajoin autolla Valtatie66, kunnes tulin risteykseen, jossa vasemmalta (Tampereen suunnasta tullessa) puolelta lähdetään Iso Vuorijärven retkeily reitille. Sekin muuten vielä kokematta.. Risteyksessä lukeekin Iso Vuorijärvi, oikealle puolelle jää Lakkasuo. Käännyin siis oikealle puolelle ja jätin auton heti siinä olevalle 'levikkeelle'.
Tiet paikalla ovat huonokuntoisia, joten ehdointahdoin ei ehkä kannata tavallisella henkilöautolla lähteä niitä teitä ajelemaan. Jotain metsäautoteitä siis ovat.
Lähtöpaikalla oli kaksi kaivoa.

Kaksi kaivoa piti käydä tarkistamassa, kun en täysin varma ollut, mitä sininen pallo karttamerkki lopulta tarkoittaa. No, varmuudella nyt se tarkoittaa kaivoa. 
Heti lähdössä kohtasin myös ensimäiset muut liikkujat, pariskunta koiran kanssa. 
Ja eikun mäen yli ja suolle.

Suot eivät erityisemmin tätä naista sytytä, mutta kuitenkin jostain syystä löydän itseni Siikanevalta ja Lakkasuolta? (Ja tänäsyksynä myös Itäkairasta..)
Mutta, kenen jäljiltä tämä on?

En pahemmin itse jälkiä tai jätöksiä tunnista, mutta tästä ehdotin josko olisi karhun jäljiltä. Minulle tosin sanottiin, että karhun läjäksi liian pieni. Liian pieni, melkein samankokoinen kun 39 jalka? No, enpä tiedä kenen läjä on, ei minun tai koiran ainakaan.
Lakkasuon pitkospuut oli joko juuri uusittu, tai siiten ne vain on muuten super hyvässä kunnossa verrattuna yleensä kulkemiini pitkospuihin..


Ja taas, joku fiksumpi varmaan kertoo, mikä tämä on?

Näitä oli eri puissa, eri 'koodeja'. Minun mielestäni nämä voivat liittyä mihin vaan. Suunnistukseen, metsästykseen, metsänhoitoon, jaa'a, mihin hyvänsä. Joku fiksumpi varmaan tietää..
Näitä lappuja oli epävirallisen 'nuotiopaikan' ympärillä puissa. Ei varsinaista nuotio pohjaa paikalla ollut, mutta penkkeinä käytettyjä pöllejä oli ringissä.
Eipä tämä reitti kovin kaukana tiestä mene,

Tuossa kohden on Lakkasuon eteläpään parkkipaikka. Eli reitin voi aloittaa etelästä tai pohjoisesta. 



Tästä vähän matkaa talsiessani, kohtasin toisen ihmisen paikalla. Tervehdykset vaihidettiin, ja hetkenpäästä molemmt seisoskelimme pitkospuiden risteyksessä, ja pohdimme minne suuntaan kuuluu mennä.
Pitkospuita risteili hyvin sinne ja tänne, ja ilman kunnon karttaa oli suht vaikea arvailla, minne suuntaan sitten. Tällä kohtaamallani ihmisellä oli paperinen esite, jossa pieni kartta. Itse luin karttaa kansalaisen karttapaikasta. Joten tämä oli ihan jännä kokemus.
Poikkesin pois reitiltä, kun lähdin lakkasuon rajalle meneville pitkoksille, ja sieltä polkua pitkin kuljin, kunnes palasin takaisin pitkoksille. 
Palatessani, ja jo mennessäni ihmettelin muovisia 'kehyksiä'. Itse kun en suosta pahemmin mitään ymmärrä, enkä näiden käyttötarkoitusta,


Tämä ei varmaan tänne kuulu? Kaljatölkki.
Olettaisin, että liittyvät jotenkin johonkin kasvattamiseen, mutta mitenkään varmahan en mistään ole.
Paluumatka palaa takaisin samaan risteykseen, jossa mennessä sain pohtia, kumpaan suuntaan lähden. Silloin en karttaa jaksanut katsoa, vaan otin umpimähkään vasemman, eli näinollen kiersin reitin myötäpäivään. Nyt palasin takaisin samaan paikkaan.
'Pää polulta' poikkesi (nyt paluumatkalla) vasemmalle pitkospuut, olihan nekin tutkittava. Paikalta löytyi tämmöisiä:





Ja mihinkä nämä sitten liittyy, varmaan edelleen johonkin kasvatukseen, ei mitään hajua. Suosta kun en pahemmin mitään ymmärrä, vieläkään. 
Kannu tosin ei ehkä liity tähän asiaan, unohtunut lienee joltakulta.

Joku fiksumpi voi valaista, mikä näiden kaikkien tarkoitus on.

Lakkasuo oli kokemisen arvoinen, ja jos ohi menee, kannattaa poiketa. Reitti ei ole pitkä, mutta saa siinä ajan kulumaan. Toistakertaa tuskimpa tarvitsee käydä, mutta onpahan sekin nyt koettu.
'Lähialueen' muita käymättömiä kohteita minulla on vielä ainakin Laipanmaa, Isojärvi ja Kaarinan polku. Eiköhän nämäkin joskus keritä..

Nyt ensin pitäisi saada hieman muita, pitempiä, päivityksiä tänne;





Tulossa kolme vaelluspäivitystä tältä syksyltä kunhan ehdin niitä raapustella.. 

2 kommenttia:

  1. Kiva blogi, inspiroivia juttuja. :) Allekirjoitan ajatuksesi lyhytjalkaisena pitkäjalkaisten kanssa kulkemisesta tai sen hmm.. haastavuudesta (liittyen seuraavaan postaukseesi). Mutta siis, löytämäsi asiat suolla liittynevät johonkin ekologian alan tutkimukseen, näyttävät jonkinlaisilta koealoilta. Hyviä reissuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pituuserot ovat toisinaan haastavia, tai ainakin luovat hetkellisiä haasteita.. :D
      Ahaa! Tälläsiä en nähnyt esim Siikanevalla, missä suotutkimusta harrastetaan, mutta totta. Oli paikalla erilaisia juttuja, jotka voivat tutkimuksiin liittyä.

      Poista